Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Het Jaar 2003
Review:

Uncharted 2: Among Thieves


Door Jelle Havermans op 20-10-2009 om 06:47
Bron: Gamed

Ik weet nog zo goed als gisteren dat ik mijn eerste stapjes zette in de gamewereld, en wel met de game Tomb Raider. Geweldig was dat; met zo’n stoere chick door eeuwenoude tempels klimmen terwijl je ondertussen de vijanden op afstand dient te houden met behulp van je blaffers. Dat waren mooie tijden, maar aan alles komt een eind. Zo ook Tomb Raider: met Uncharted 2: Among Thieves kunnen we Nathan Drake met zekerheid als koning van het adventure-genre benoemen.

Zoals je hierboven kan lezen ben ik erg enthousiast over Uncharted 2. Op meerdere fronten wist de game mij werkelijk weg te blazen, en dat is een game bij mij nog maar weinig gelukt. Laat ik beginnen met het visuele aspect van de game. Zoals we allemaal weten is Naughty Dog behoorlijk bekwaam als het om graphics en animaties gaat. Uncharted: Drake’s Fortune was grafisch al een pareltje, maar wat de ontwikkelaar met Uncharted 2 heeft neer weten te zetten in krap twee jaar, is simpelweg knap te noemen. Zo zijn de details werkelijk subliem. Elk voorwerp, elk gebouw en elk personage is in vol detail weergegeven: de textures zijn haarscherp, niks oogt kaal of saai en je kunt bij wijze van spreken de haren op Nathan's hoofd tellen. Ook de animaties zijn van erg hoog niveau, bijna elke beweging ziet er even vloeiend als realistisch uit. Verder combineert Naughty Dog hun verbazingwekkend oog voor detail knap met sfeer. Met behulp van prachtige schaduweffecten, verbazingwekkend mooi ogend water, en nihiele, maar erg sfeervolle details als opvliegende vogeltjes, wapperende vlaggetjes en dreigende wolkendekken heeft Uncharted 2 een sterk sfeertje meegekregen. Deze sfeer wordt nog versterkt door geweldige audio, die varieert van opzwepende rock tot spirituele melodieën. Ook het geluid van bijvoorbeeld voetstappen, schoten en wind is formidabel. Ja, zowel grafisch als audiovisueel is Uncharted werkelijk van ongekend niveau.

Oké, genoeg over hoe lekker Uncharted 2 eruit ziet en klinkt; het gaat natuurlijk nog steeds om het innerlijk. Laat ik beginnen bij een ander sterk fundament van Among Thieves: het verhaal. In Uncharted 2 start Nathan met een flashback, waarbij je meteen de actie in geslingerd wordt; hevig bloedend dien je te ontsnappen uit een treinwrak, wat elk moment de afgrond in kan verdwijnen. Even later word je naar vier maanden eerder teruggebracht, waar je te horen krijgt over een olielamp die in het bezit is geweest van Kenghis Khan. Uiteraard gaat Nate hier naar op zoek, met behulp van Chloe, een nieuw, sexy karakter in de Uncharted-reeks. Helaas gaat dat niet voorspoedig, al snel blijkt dat de opdrachtgever niet helemaal te vertrouwen is, en al snel blijkt dat ook de geheimen van Marco Polo en de schatten van het verloren rijk Shangra-La een betekenis in het lot hebben. Er volgt een actievolle tocht waar Nathan en Chloe tegen een hoop vijanden, plottwisten en oude bekenden komen te staan. Voor wie al bang was dat de schone blonde Elena uit het verhaal verdwenen zou zijn is er goed nieuws, ze zal wederom een grote rol spelen in Uncharted 2. Ook enkele minder bekende personages als Victor Sullivan zullen wederom hun opwachting maken in Uncharted 2. Ook een compliment waardig zijn de diverse locaties in de game. Je zal je door de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya begeven, maar ook puzzels moeten oplossen temidden van oeroude tempels in Zuidoost Azië. Verder is de duur van de singleplayer opgeschroefd. In Drake's Fortune was je binnen acht uur wel uitgeknald, maar in Uncharted 2 heb je tussen de tien en twaalf uur nodig, en dan zijn er nog de hogere moeilijkheidsgraden.


Naughty Dog heeft geprobeerd een vlug, boeiend, en filmisch verhaal te vertellen, en daar zijn ze met vlag en wimpel in geslaagd. Middels een hoop cutscenes wordt je door het verhaal geloodst. De cutscenes verdienen een pluim op zich: zowel visueel als inhoudelijk zijn ze vergelijkbaar met een Hollywood film. Je kunt duidelijk zien dat Naughty Dog plezier heeft gehad tijdens het maken van Among Thieves, en dat komt vooral terug in de cutscenes, waar aardig wat humor in verwerkt is. Door de realistische voice-acting (zelfs in het Nederlands is de voice-acting dik in orde!) en de humor zijn de cutscenes erg boeiend, en dat is voor een game als deze een groot pluspunt aangezien dit meedraagt aan een hippe, filmische sfeer. Wat ook meedraagt aan dat Hollywood-stijltje zijn de plottwisten. De campaign barst van de plotselinge verhaalwendingen, zowel voorspelbaar als totaal onverwacht, en dat houdt de game gedurende het verhaal fris. Soms is het zelfs zo dat je waar verrast of geschokt bent door zo’n plotwending. Zo blijkt het bijvoorbeeld dat een karakter toch niet helemaal blijkt te zijn wat je aanvankelijk dacht. Al deze factoren maken het verhaal van Uncharted 2: Among Thieves net even wat boeiender, vlotter en stoerder dat het verhaal in de gemiddelde game van tegenwoordig. Ik weet nog dat CliffyB het ten tijde van Gears of War 2 altijd had over een achtbaanrit, en dat is de perfecte verwoording om zowel zijn game als Uncharted 2 te verwoorden.

Nu over de gameplay. Deze is uiteraard grotendeels overgenomen uit Drake’s Fortune maar Naughty Dog heeft ook geluisterd naar kritiek. In Uncharted 2 is het klimmen nog steeds van groot belang, maar laten we wel stellen dat Among Thieves een stuk actievoller is geworden dat zijn voorganger. Zo zal je al vrij snel een helikopter uit de lucht moeten schieten, terwijl je ondertussen belaagd word door vijandige troepen. In deze werkelijk filmische schietpartijen dien je gebruik te maken van het coversysteem, anders zul je gauw het loodje leggen. Dat systeem werkt bijna perfect. Soms zal Drake net even achter het verkeerde muurtje schuilen, maar over het algemeen is het coversysteem erg degelijk. Ook het wapenarsenaal is in Uncharted 2 verbeterd. Buiten standaard wapens als de revolver en de shotgun zul je ook in de weer kunnen gaan met verdovingspistolen en heviger geschut zoals de grenadelauncher. Groot minpunt aan Uncharted: Drake’s Fortune waren de tegenstanders. Deze konden zo ontzettend veel kogels slikken dat je er werkelijk niet goed van werd, zeker op de hogere moeilijkheidsgraden. Gelukkig is het aantal kogels dat nodig is iemand neer te krijgen verlaagd, maar nog steeds duurt het soms nog steeds iets te lang voordat je iemand neer krijgt. Maar echt heel vervelend wordt het nooit. Bovendien is een beetje gamer natuurlijk niet vies van een headshot.

Net als het wapenarsenaal zijn de vijanden in Uncharted 2 een stuk gevarieerder. Waar je in Drake’s Fortune voornamelijk dezelfde mannetjes op lood trakteerde, daar zal je in Uncharted 2 wat gevarieerdere tegenstand tegen komen. Denk aan soldaten met M.E.-schilden, soldaten met een kogelwerende vesten en meer. Toch had Naughty Dog misschien iets meer verschillende hoofden kunnen creëren want af en toe staan er drie exact dezelfde soldaatjes naast elkaar. Zonde, aangezien de vijanden er voor de rest prima uitzien. Uiteraard zijn ook de puzzels weer van de partij, maar dit maal in mildere vorm in vergelijking met de vorige keer. De puzzels zijn een stuk makkelijker in Uncharted 2 en je kan zelfs om een hint vragen als je vast zit. De balans tussen de puzzels en shoot-outs is perfect. Na een heftig gevecht is zo’n puzzeltje een heerlijk punt om even op adem te komen. Zeker het laatste stuk van het spel is behoorlijk pittig, en dan is simpelweg een gebouw beklimmen of even rustig nadenken over een puzzeltje wel zo relaxt. Wel is het soms zo dat je een puzzel moet oplossen, terwijl je plots belaagd wordt of dat een gebouw instort terwijl je het aan het beklimmen bent. Deze momenten zorgen dat je tijdens het spelen van Uncharted 2 vrijwel altijd op het puntje van je stoel zal zitten.


Nog een toevoeging in Uncharted 2 is het sneak-systeem. Het is namelijk mogelijk vijanden ongezien hun nek te breken, of van een afgrond af te duwen. Zeer vermakelijk en soms kan je middels een aantal sluipmoorden achter elkaar een heel garnizoen soldaten om zeep helpen zonder ook maar een keer je wapen te hoeven trekken. Minpunt is wel dat wanneer je ongezien bent, de A.I van de vijanden drastisch omlaag schiet, waardoor het sneaken kinderspel wordt. Buiten deze toevoeging is ook het meleeconcept verbeterd. Ben je dicht in de buurt van een soldaat dan is het mogelijk je tegenstander middels een aantal leuke animaties gruwelijk om zeep te helpen. Drake zal met behulp van zijn vuisten, voeten of hoofd de vijand een dodelijke klap verkopen. Verder noemenswaardig zijn de dynamische gevechten die zo af en toe voorkomen in Among Thieves. Met dynamisch doel ik op gevechten die zich op meerdere verdiepingen tegelijk afspelen. Zo kom je op gegeven moment in een gigantische torenruine terecht. Plots duiken overal soldaten op en vervolgens dien je middels het klimsysteem en het coversysteem als een aapje elke verdieping te beklimmen terwijl je zowel van beneden als van boven én vanaf het balkon beschoten word door vijandelijke troepen. Deze situaties zijn zowel origineel als ontzettend spectaculair, aangezien je dient te overleven terwijl je van elke mogelijke positie wordt beschoten. Een grote veer in de kont van Naughty Dog, want dit soort vernieuwingen houden het shooter-genre levend.

Nu nog de multiplayer, de grootste vernieuwing in Uncharted 2. De multiplayer kent een aantal modes, waaronder de standaard speltype als Deathmatch en Capture The Flag (laatstgenoemde is helemaal in trend van de game, want geen vlag maar een schat is het te verplaatsen voorwerp), maar ook is er een coöp mode waarin je bij elke ronde steeds meer vijanden van je af dient te houden terwijl je een objective dient te behalen. De online mode van Among Thieves kent een levelsysteem en je verdient geld waarmee je upgrades kan kopen voor je karakter in zowel de muliplayer als de singleplayer. De multiplayer is helaas niet zo bijzonder als de singleplayer. Begrijp me alleen niet verkeerd. De multiplayer steekt goed in elkaar, is erg origineel door de meerdere hoogtes waar je je kunt begeven, en zowel de klim- als shootergameplay komt prima uit de verf in de online modes. Ook de online co-op mode is ook erg vermakelijk, maar het blijft jammer dat deze niet middels één PS3-systeem te doorlopen is. De multiplayer is al met al dus een fijne toevoeging, die de singleplayer aanzienlijk oprekt, maar deze niet overtreft, je koopt de game vooralsnog voor de singleplayer.

Kortom: Uncharted 2 is alles wat je van een geweldige game verwacht, en nog veel meer. De game sleurt je vanaf de eerste openingsscene mee en laat je pas weer los als de credits over je scherm rollen. De kunde, liefde en tijd die de ontwikkelaar heeft gestopt in Uncharted 2 is elke seconde dat je de game speelt te voelen, en dat zien we tegenwoordig maar zelden.
Beoordeling
Gameplay   94
Sound   90
Graphics   99
Replay   88

Uncharted 2 is als de Doutzen Kroes onder de vrouwen, als Ferrari onder de auto´s.
95


09:53  Mass Effect 2 op nieuwe screens
06:47  Brütal Legend
 Reacties (80)
 Pagina: 1 | 2 | 3 | 4
Gast (81.243.191.xxx) op 20-10-2009 om 07:05
super game _O_

Gast (77.250.74.xxx) op 20-10-2009 om 07:30
ik heb hem uitgespeeld, maar ik ben nog lang niet klaar!!!
Geweldigheid _O_

Gast (86.83.70.xxx) op 20-10-2009 om 07:34
egt een vet game k had hem al op de realse gekockt maar k ben bang dat k heb al zo snel heb uitgespeeld :'(

Gast (93.125.128.xxx) op 20-10-2009 om 08:14
Je moet die game hebben het is gewoon ziek mooi _O_

Gast (213.197.226.xxx) op 20-10-2009 om 08:18
waarom replay 88 ??

Met de multiplayer die ik dagelijks speel is dit wel meer hoor... Ben het oneens met je review over het multiplayer gedeelte betreft!

Wist je dat wanneer je videos opneem, diervan fotos kan maken ? en de 3d engine kan tweaken ??

willem_liu op 20-10-2009 om 08:40 [Niv: 79 / Exp: 3969]
Je review leest lekker weg en is onderhoudend. Toch heb ik hier een paar puntjes van kritiek.

Misschien is de game echt zo goed als jou lyrische review aandoet. Ik kan echter niet zeggen dat je review genoeg inhoudelijke aspecten heeft beschreven.
Het kan zijn dat ik eroverheen heb gelezen, maar ik zie nergens beschreven wat voor een soort spel het is. Is het een shooter/adventure/rpg?
Voor iemand die nog nooit Uncharted heeft gespeeld is de gameplay omschrijving niet te volgen. Schieten vanuit een helicopter. Ik kan hier de assumptie maken dat je dit vanuit 1st person perspectief doet als in een shooter. Maar wat is het werkelijk?
Zo lees ik ook niks nieuws over geluid die de hoge score rechtvaardigd. De meeste games hebben goede sounds voor voetstappen en schoten. Waarom verdiend deze game een 9 en andere een 8?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden genomen uit je huidige review.

Gewijzigd door willem_liu op 20-10-2009 om 08:42

Gast (83.83.163.xxx) op 20-10-2009 om 08:51
Ik heb de game al liggen vanaf vrijdag, maar ik had nog geen scherm. Deze komt vandaag, kan ik de hele dag Uncharted 2 spelen in Full HD.

Gast (77.248.142.xxx) op 20-10-2009 om 08:55
het geluid ondersteund DTS dus naast het feit dat het geluid al alleraardigst is versterkt dit de ervaring , mits je dikke sound thuis hebt staan.

Persoonlijk vind ik het allemaal iets te blij en vrolijk , hou meer van gears of war stijl maar ps3 heeft er weer een triple a titel bij..dat is een feit.

Gast (81.245.45.xxx) op 20-10-2009 om 08:55
Wat Uncharted 2 zo bijzonder maakt is het multiplayer, oke je hebt de singleplayer maar de multiplayer kan je maanden lang blijven spelen, echt addictive. _O_

Gast (143.166.226.xxx) op 20-10-2009 om 08:58
mooi cijfer, verdiend deze game wel _O_

Taw0n op 20-10-2009 om 09:00 [Niv: 83 / Exp: 4141]
Heil deze game

Onna76 op 20-10-2009 om 09:02 [Niv: 372 / Exp: 18579]
@Willem Uncharted is van begin tot het eind 3rd person, er komt geen 1st person view in voor. Het spel is een combinatie van stealth, adventure en action (dmv shooting), geen RPG. Stealth waarbij je op bepaalde punten, verplicht bent of de keuze hebt om je vijanden te besluipen en ze handmatig met een zachte toon uit te schakelen. Adventure in de zin van puzzels oplossen om verder te kunnen en rond dartelen in een bepaalde omgeving wanneer er geen gevaar is of gevaar is geweken. En action uiteraard het ultieme spannings moment. In Uncharted is het niet zo maar lukraak schieten, er gaat wel strategie vooraf, zeker als je op moeilijkere levels speelt. Je schuilen op de juiste plekken om zo vijanden 1 voor 1 neer te halen. Gewoon ergens gaan staan en dan maar je geweer leegpompen heeft geen enkele zin. Het spel is wel linear dmv Chapters al kun je na eenmaal uitgespeeld te hebben de chapters ieder apart bezoeken.

Hoop dat dit wat meer helpt Rest ook nog dat je op zoek kunt naar treasures, maar jeetje wat zijn die van tijd lastig te vinden

Ik heb zelf de MP niet aangeraakt, ben niet zo'n fan van MP. Om misschien Platinum te halen zal ik er wel eens aan mee doen.

Gewijzigd door Onna76 op 20-10-2009 om 09:06

VeDeR op 20-10-2009 om 09:04 [Niv: 9 / Exp: 469]
Hulde aan deze game!!
2x uitgespeeld nu en bezig met Crushing mode
replaywaarde voor mij cker wel een 10

dannyveno op 20-10-2009 om 09:14 [Niv: 59 / Exp: 2953]
Mooi cijfer voor een mooie game!

Robert op 20-10-2009 om 09:21 [Niv: 206 / Exp: 10294]
ondersteund dit spel echt dts geluid? whoa dan wil ik em ook wel!

Onna76 op 20-10-2009 om 09:24 [Niv: 372 / Exp: 18579]
Geen flauw idee ik weet wel dat het spel voor mij qua sound een dikke 10 waard is. Blijf maar zeuren bij de gasten van ND voor de soundtracks.

Gast (83.83.29.xxx) op 20-10-2009 om 09:27
Je hebt een hele lijst van opties.
Dolby Pro logic 2.0
DTS
Liniear PCM 5.1
Liniear PCM 7.1
etc etc dus als je een goede versterker hebt wordt je omvergeblazen door het geluid _O_

Onna76 op 20-10-2009 om 09:36 [Niv: 372 / Exp: 18579]
Over geluid gesproken, een vraagje, hebben meerderen dat hun PS3 na zeg een 20 minuten op U2 AT een ongelooflijke herrie gaat maken Ik heb het met geen enkele spel verder behalve met die. Drie keer toe de ventilatoren toegangen nagekeken maar geen stof. Heel af en toe vallen de stemmen ook weg.

Gast (81.245.45.xxx) op 20-10-2009 om 09:46
Nope Onna, geen problemen mee gehad.
Replaywaarde kon eigenlijk hoger, Uncharted 1 heb ik 3 keer uitgespeeld: Normal, Hard en Crushing, Uncharted 2 zal ik ook 3 keer uitspelen lol.

Zuigertje op 20-10-2009 om 10:08 [Niv: 118 / Exp: 5884]
Mensen hier overdrijven echt met de replaywaarde;p.

Een 88 is al hartstikke hoog hoor. Je scoort pas een negen of hoger (imo) wanneer het echt een ijzersterke multiplayer heeft waarmee je jaren vooruit kan dmv een SDK of gewoon een simpele editor zoals Halo 3 en LBP.

Khaal dit spel wel wanneer ik wat geld heb, de laatste tijd een beetje veel spelletjes gekocht. :|

GekooktEi op 20-10-2009 om 10:09 [Niv: 483 / Exp: 24134]
Onna, je hoeft trouwens ook maar 2 potjes multiplayer te spelen voor het multiplayeronderdeel van de Trophies. "Play your first Competitive match" en "Play your first co-op match" iirc.

Gast (217.27.227.xxx) op 20-10-2009 om 10:10
Als er games zijn waarvoor je een PS3 koopt dan zijn het dit deel en deel 1 wel.

Roderick op 20-10-2009 om 10:10 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Tja alle games kun je meerdere keren uitspelen In de review staat de verklaring van het replaycijfer.

Willem: in de review staat wel degelijk beschreven wat het geluid in de game boven de standaard uit laat komen: de voice acting.

Verder natuurlijk een prachtige game. Tot nu toe is het de beste game die ik heb gespeeld dit jaar.

Gast (213.197.226.xxx) op 20-10-2009 om 10:27
Dan nog is de replay veels te laag.
Beetje krom wordt er gekeken naar de game, en niet alle features worden besproken voor het eindoordeel.
Alsof de reviewer niet alles ontdekt heeft.

Beetje slecht. sorry.

Roderick op 20-10-2009 om 10:30 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Features als foto's en video's maken? Het gaat om de gameplay. Daarbij hoeft een review niet altijd alle features te benoemen, we zijn geen handleiding. Het gaat om de dingen die het meest tellen.

Sowieso scoort de game een 95, wat is er dan nog op te zeuren? Hoogste score voor een consolegame dit jaar!

Gewijzigd door Roderick op 20-10-2009 om 10:31

 Pagina: 1 | 2 | 3 | 4

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Uncharted 2: Among Thieves
Type:
Game
Releasedatum:
16-10-2009
Ontwikkelaar:
Naughty Dog
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:








Meer media